Tips & tricks voor het maken van een video

Tips en Tricks voor het maken van een goede video

19 mei 2020 – Geschreven door Jim Lennartz – Blog

Het maken van een goede video kan tegenwoordig met je smartphone. De meeste telefoons hebben tegenwoordig namelijk een camera met video kwaliteit van full HD of hoger. Hoe handig! In dit artikel vind je allerlei praktische en uitvoerende tips voor het opnemen van een goede video die je kunt gebruiken op social media of op jouw eigen website. Lees snel verder.

Tips & tricks voor het maken van een video afbeelding 1

Wat je nodig hebt voor het filmen

 • Een telefoon die niet ouder is dan drie jaar. Met deze smartphones hebben in de regel een goede kwaliteit camera in zich waardoor je betere kwaliteit foto’s en video’s kan maken.
 • Koop een statief en een opzetstuk waar de telefoon in kan. Dit zorgt ervoor dat je beeld stabiel blijft tijdens het filmen. Dit maakt het gelijk een stuk professioneler om naar te kijken. Je hebt geen trillend beeld!
 • Optioneel: een externe microfoon voor je telefoon. Deze externe microfoon is vooral handig wanneer je in een omgeving filmt met veel ruis op de achtergrond.

Voordat je begint met het opnemen van een video met je mobiele telefoon, is het goed om eerst een aantal zaken na te lopen:

 1. Zorg ervoor dat je telefoon is voorzien van een volle batterij en een schone lens;
 2. Controleer of je genoeg ruimte hebt op je telefoon. Android telefoons hebben de mogelijkheid om een externe SD kaart te gebruiken, maar Apple telefoons weer niet.
 3. Zet je telefoon op vliegtuigstand voordat je begint met opnemen. Zo kan je niet ongewenst gestoord worden tijdens het filmen;
 4. Ga naar de camera-instellingen en bekijk de video kwaliteit. Zet hem op de hoogste kwaliteit (liefst hoger dan full HD, namelijk 4K of Ultra HD).
 5. Voor Android gebruikers: controleer of video stabilisatie aan staat. Het apparaat stabiliseert dan automatisch het beeld voor je. Bij Apple apparaten is deze optie al automatisch ingeschakeld.

Je telefoon is nu gereed voor de opname van de video. Tegenwoordig hebben de meeste telefoons de beste technieken al zelf in huis en hoef je geen andere aparte app meer te downloaden en te gebruiken voor de video opnames.

Algemene tips voor het filmen

 • Zorg dat je het licht in je rug hebt;
 • Kader het beeld van je telefoon zodat je alleen in beeld hebt wat je ook echt wil laten zien;
 • Zorg dat je niet gestoord wordt tijdens het filmen. Kies daarom een goed moment uit van de dag om je video op te nemen;
 • Als je jezelf of andere mensen in beeld gaat nemen, houdt dan rekening met de kledingkeuze. Het liefste geen kleding die helemaal bestaan uit één felle basiskleur. Camera’s hebben soms moeite met de balans van die kleuren. Ook werken fijne patronen en streepjes niet altijd goed. Dit gaat vaak flikkeren. Let daarnaast op de zichtbaarheid van (grote) merken en opdrukken. Wil je dat dit zichtbaar is in video of liever niet?
 • Als je geen gebruik maakt van een statief en je dus de telefoon in je hand houdt, is het verstandig om de telefoon met beide handen vast te houden. Zo voorkom je minder bewegende beelden;
 • Maak een keuze in de stand van de camera. Je kan zowel verticaal als horizontaal filmen. De stand van de telefoon is afhankelijk van welk platform je gaat gebruiken. Horizontaal wordt gebruikt voor bijvoorbeeld YouTube en verticaal juist voor IGTV (Instagram);
 • Maak bij voorkeur gebruik van korte shots. Tijdens het editen van de video’s kun je gemakkelijk de video’s aan elkaar plakken. We raden een maximale opnametijd van 15 seconden per shot aan;
 • Wanneer je iets specifieks wil toelichten, leg dan in een apart shot dit ingezoomd uit. Bijvoorbeeld als je iets wil laten zien van een specifiek product.

Tips voor binnen filmen

 • Zorg voor een rustige achtergrond. Dus niet te veel meubels of andere voorwerpen op de achtergrond. Een effen (witte) muur zorgt bijvoorbeeld voor veel rust bij het opnemen van een video. Dan kan je er ook altijd nog iets in editen.
 • Schuif alle onnodige spullen uit het beeld om afleiding te voorkomen.
 • Houd rekening met het geluid. Zorg ervoor dat je niet gaat filmen in een te lege ruimte; dit geeft namelijk een hol geluid in de video. Kleden en gordijnen absorberen het geluid, waardoor het geluid minder hol wordt. Mocht je dat niet hebben, maak dan gebruik van kussens. Dit laat het geluid ook minder ketsen.
Blog over het maken van een video RED IVY

Tips voor buiten filmen

 • Film niet in een rumoerige omgeving, bijvoorbeeld langs een weg met veel voertuigen. Hierdoor kan er veel ruis ontstaan.
 • Kijk en luister altijd of er te veel wind staat in de omgeving waar je de video wilt gaan opnemen. Als er te veel wind is, zal je een windeffect horen over de video. Bij het gebruik van een externe microfoon, is het ook mogelijk om een extra beschermingslaag te gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld een omhulsel zijn voor je microfoon, maar je kan ook een dikke sok gebruiken.
 • Ga niet te ver van de telefoon staan. Als je buiten staat, wordt het geluid namelijk nergens teruggekaatst en dit betekent dat de persoon die je filmt moeilijk te verstaan is. Praat dus altijd dicht bij de microfoon van de camera en praat ook iets harder dan normaal.
 • Als je gefilmd gaat worden, ga dan niet in de zon staan. De felle zon kan er namelijk voor zorgen dat je gaat knijpen met je ogen en hierdoor kan je je ook minder goed concentreren. Ga dus bij voorkeur in de schaduw staan.
 • Let tijdens het buiten filmen ook op het contrast. Wanneer een persoon half in de zon gaat staan en half in de schaduw, kan dat ook minder goed overkomen op video. Zorg ervoor dat de persoon goed te zien is en waar de persoon dus normaal kan kijken in de camera.
 • Afhankelijk van wat voor soort video je gaat maken, is het ook goed om te bepalen op welk deel van de dag je gaat filmen. Een ochtendzon geeft een heel ander effect dan bijvoorbeeld een middagzon of een avondzon.
 • Als je buiten een video maakt waarbij er ook andere mensen aanwezig zijn, zorg er dan voor dat je zelf rustig blijft en niet afgeleid raakt. Het is handig om aan de omstanders mensen uit te leggen wat je aan het doen bent en kan het helpen dat je iemand meeneemt die er voor zorgt dat er geen mensen in beeld komen en stil zijn tijdens de opname.
 • Als mensen die wel in beeld mogen komen tijdens het filmen aandacht trekken, zoals het zwaaien naar de camera, neem dan opnieuw de shot.

Wat moet je vooral niet doen tijdens het filmen

 • De meeste telefoons hebben tegenwoordig ook een front camera (selfie stand). Maak geen gebruik van de front camera. De front camera heeft een slechte(re) videokwaliteit.
 • Ga niet inzoomen tijdens het filmen. Laat de camera juist dichterbij komen of gebruik hiervoor een apart shot. Zo voorkom je plotselinge bewegingen.

Last but not least: de montage

De onderstaande programma’s zijn gratis en zijn geschikt voor Mac en Windows:

 • iMovie . iMovie is een super goed programma voor beginners. Je kan er goed video’s mee monteren, effecten toevoegen en exporteren als een videobestand.
 • Da Vinci Resolve (Windows en Mac). een professioneel montage programma dat zowel voor Windows als Mac gebruikt kan worden. Het is iets minder makkelijker dan iMovie, maar voor Windows gebruikers een aanrader.
 • Het gratis programma van GoPro. Dit programma (Quik) is te downloaden vanaf de website van GoPro. Met dit programma kan je in een paar tikken mooie video’s maken. Uiteraard werkt dit het best als je zelf ook gebruik maakt van een GoPro.

De betaalde programma’s zijn hieronder te vinden:

 • Adobe Premiere. Veruit het meest complete professionele video-editor die er is. Eigenlijk de Photoshop voor video’s. Enige nadeel is dat je een high-end computer (minstens 32GB Ram en i7 processor) nodig hebt om optimaal gebruik te kunnen maken van Adobe Premiere.
 • Final Cut X Pro. Hét bewerkingsprogramma voor Apple gebruikers. Dit programma is exclusief geprogrammeerd om te werken met MacOS. Dat is ook gelijk het nadeel van het programma. Windows gebruikers kunnen dit programma niet gebruiken.
 • Avid. Professioneel montage programma dat zowel gebruikt kan worden op Windows als Mac. Het programma wordt zeer veel gebruikt in de broadcast markt en is daardoor een erkend programma.

Er zijn ook verschillende edit programma’s voor op je telefoon. Op iPhones heb je het bekende iMovie programma (alleen voor iPhones) en voor Android en andere telefoons raden wij KineMaster aan, dit programma is niet gratis maar wel een handige app.

Geschreven door: Jim Lennartz.

Online marketeer

Jim van RED IVY

Jim van RED IVY

Wil jij meer blogs lezen?

Succesvolle inhakers op een rij
404 pagina is niet goed voor SEO